Tak brzmiał temat drugich zajęć realizowanych przez kl.IIIa w ramach programu edukacyjnego „Zdrowe-nietrudne” #zdrowenietrudne
Dwa dni przed „warsztatami z kuchcikowana” uczniowie napełnili słoik mlekiem i dodali do niego bakterie kwasu mlekowego. Po dwudniowym oczekiwaniu zaobserwowali zmiany. Mleko przemieniło się w skrzep białkowy i serwatkę, co potocznie nazywa się zsiadłym mlekiem. Tak zadziałały pożyteczne bakterie probiotyczne. Trzecioklasiści dowiedzieli się również o istnieniu prebiotyków , substancji wspierających układ odpornościowy. Z filmiku edukacyjnego uzyskali wiedze na temat wpływu błonnik na pracę układu pokarmowego. Z kolei Witaminka Celinka (postać przewodnia cyklu „Zdrowe-nietrudne”) uświadomiła jak ważne jest regularne spożywanie posiłków, pomiędzy którymi można zjadać zdrowe i wartościowe przekąski. Stąd też finałem zajęć było przygotowanie smakowitych „Pralin jaglano-kakaowych”. Po degustacji przekąski każde dziecko otrzymało odznakę ze sprawnością „Brzuchomocny”. Uczniom kl.III a została do zdobycia jeszcze trzecia i zarazem ostatnia sprawność Ekowkręcony”