Warsztaty lizakowe
15 kwietnia przedszkolaki i uczniowie klas 1-3 zaprosili do Szkoły Podstawowej im. Michała Kajki w Grabowie cukierników na warsztaty lizakowe. To kreatywne zajęcia dzięki którym, przenieśliśmy się do krainy słodkich owocowych aromatów. Podczas zajęć uczestnicy samodzielnie kształtowali lizaka na patyku, mogli wykonać: ślimaka, serce bądź kulę w zależności od upodobań. Dzieci dowiedziały się wielu ciekawostek na temat tych łakoci. Pierwsze lizaki wytwarzane były z miodu zbieranego za pomocą gałązek. Zebrany w ten sposób miód był szybko zlizywany, by uniknąć jego utraty. W końcu otrzymaliśmy odpowiedź na pytanie co sprawia, że wszyscy tak je kochają. Pan prowadzący w interesujący i merytoryczny sposób opowiadał o aromatach jakie są dodawane do karmelu (naturalny lub syntetyczny), barwnikach( chlorofilowy, karotenowy, koszenilowy) i innych właściwościach tych słodyczy. Uczestnicy uformowali lizaki, które następnie zostały zapakowane i mogą stać się prezentem na różne okoliczności.
Dzisiejsze lizaki przyjmują różnorodne formy i kształty, mają także szeroki wachlarz zastosowania. Mogą to być lizaki gwizdki, smoczki czy barwiące język. Dzieci chętnie podawały przykłady z czego można wykonać lizaka oprócz masy karmelowej. Zajęcia przyniosły wiele radości, poszerzyły wiedzę, jednak należy pamiętać o zdrowym rozsądku i takie smakołyki spożywać w ograniczonych ilościach.